Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jonas, har du något på gång?” – hör Jonas Bergh, mäklare i Umeå om trycket. Foto: SVT, Anders Öhlund

Räntehöjning märks inte – galen budgivning på Umeåvillor

Publicerad

Riksbanken höjde nyligen räntan. Men i Umeå märks det inte av. Där skenar villapriserna och det blir budgivning på nästan alla objekt som kommer ut – enligt mäklarna.

– Vi har ett starkt tryck på villamarknaden, säger Jonas Bergh, mäklare i Umeå.

Riksbanken höjde nyligen räntan med 0,25 procent. Bankerna tror att den rörliga bo-räntan kommer att höjas från dagens 1,5-2,0 procent till 3,5-4,0 procent om ett år.

Men i Umeå märks inte räntehöjningen av.

– Om det är 15 kunder som budar på en villa som idag och tre faller bort spelar ingen roll. Det är budgivningen på det mesta idag, säger Jonas Bergh mäklare i Umeå.

”Många kan inte vänta på annonsen”

Idag kostar medelvillan i Umeå 4,5 miljoner kronor, i Skellefteå tre miljoner enligt statistik från Fastighetsbyrån. Dyrast är det i centrumlägen.

Det senaste året har många villaägare i Umeå och Skellefteå tjänat mer på prisuppgången än på vad de haft i årslön.

– Många ringer och frågar om jag har något på gång. Det är flera som inte kan invänta bostadsannonserna, säger Jonas Bergh.

Om ett år spår bankerna en fördubbling av räntan. Kommer marknaden av svalna nu?

– Det är fortfarande så ont om villor som säljs. Det finns nästan inga att köpa. Det är så många spekulanter på varje objekt. Det är tillgång och efterfrågan som styr. Jag tror inte på något dramatiskt prisfall även om räntan höjs, säger Jonas Bergh mäklare i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer