Foto: SVT

Rasistiska förslag till kommunfullmäktige i Umeå stoppas

Publicerad

Umeå kommunfullmäktige ska sätta stopp för förslag med tydlig rasideologisk frågeställning. Presidiet för fullmäktige föreslår ett tillägg i arbetsordningen som innebär att sådana förslag inte ska behandlas i kommunfullmäktige, allt för att tillgodose demokratisk frihet.

– Vi har haft flera förslag där människor klumpats ihop som ras, inte som individer, vi behöver en tydlig princip för att undvika sådant, säger Sven-Olov Edvinsson (C), förste vice ordförande i kommunfullmäktige, till SVT Nyheter Västerbotten.

Hets mot folkgrupp ska förbjudas även i interpellationer

Syftet är att sätta stopp för rasideologi, rasism och antisemitism i både kommunfullmäktige och kommunen i övrigt.

Bakgrunden till förslaget är att fullmäktige har fått in motioner och interpellationer med tydlig rasideologisk prägel, även beskedet om att judiska föreningen i Umeå lägger ner verksamheten efter hot spelar in för initiativet.

– Gällande lag förbjuder hets mot folkgrupp, vilket även gäller sådant som framförs i skrift eller muntligen vid kommunala sammanträden, skriver kommunfullmäktiges presidium i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren.

Klubbas efter sommaren

Att dra gränsen för vad som är rasideologiskt kan bli svårt, men här har kommunfullmäktiges ledning en plan för vidare arbete.

– Begreppet rasideologi ska ges en tydlig definition för att undvika tveksamheter, säger Sven-Olov Edvinsson (C).

Tillägget i arbetsordningen ska nu formuleras, och planen är att det ska klubbas i kommunfullmäktige efter sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer