Arkivbild. Åklagare Andreas Nyberg på väg in till förhandling vid Skellefteå tingsrätt Foto: SVT

Nu drar rättegången i Morö Backe-fallet igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten har tidigare meddelat att 15-åringen är skyldig till våldsdådet i Morö Backe. Men vad han ska dömas till är inte klart.

Under onsdagen återupptas förhandlingarna och åklagare och försvarare ska yrka på vilket straff de vill se.

Under onsdagen återupptas förhandlingarna mot den 15-årige pojke som misstänks för våldtäkt och mordförsök på en nioårig flicka i Skellefteå i somras. Rättegången har varit pausad sedan mitten av oktober.

Det för att den misstänkte pojken har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen är nu klar och den visar på att han led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Våldsdådet på Morö Backe

Dags för pläderingar

Förhandlingarna vid Skellefteå tingsrätt återupptas nu under onsdagseftermiddagen då både åklagare och försvar kommer med sina slutpläderingar. Förhandlingarna kommer att hållas bakom stängda dörrar. 15-åringen kommer att närvara via videolänk.

Åklagare Andreas Nyberg vill inte gå in på vilken typ av straff han tänker yrka på under eftermiddagens förhandlingar.

– Det är klart att jag har en tanke men den vill jag inte gå ut med nu, med respekt för processen och domstolen, säger han.

Pojken har förnekat ansvar för mordförsök eftersom han menar att han saknat uppsåt till detta, men erkänner synnerligen grov misshandel. Han erkänner också våldtäkt mot barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pojken berättade för förbipasserande om en skadad flicka i skogen på Morö Backe. Se detaljerna från mordförsöket på Morö Backe. Foto: SVT, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet