Flera av brotten som mannen anklagas för ska ha skett på en mottagning i Stockholm. (Bilden på mottagningen är en arkivbild) Foto: TT

Rättegången startar mot sexbrottsmisstänkt läkare

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar rättegången mot den läkare som är misstänkt för ett stort antal fall av sexualbrott mot barn. Fem av brottsoffren finns i Skellefteå och rättegången väntas pågå fram till jul.

Mannen är åtalad misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Totalt är det 52 barn och 18 vuxna som är målsägande.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Gemensamt för barnen är att de tillsammans med sina föräldrar kommit till läkaren med en relativt vanlig åkomma, men sen har läkaren gjort undersökningar även av underlivet. Ibland har föräldrarna protesterat mot det, men oftast har det accepterats.

Rättegång fram till jul

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017 i Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm. Läkaren nekar till alla anklagelser.

Rättegången väntas pågå varje vecka fram till jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Mer i ämnet