Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Bäckström, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västerbotten, om vad han tar med sig efter #tystnad-satsningen i klippet ovan. Foto: SVT, Julia Hedlund

Redaktionschefen om #tystnaden-satsningen: ”Samarbetet gav ett genomslag”

Publicerad

Den senaste veckan har kantats av en rad publiceringar kring tystnadskulturen inom offentlig verksamhet i Västerbotten. Anders Bäckström, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västerbotten, känner sig nöjd med satsningen.

Tillsammans gick SVT Nyheter Västerbotten, Norran, Västerbottens-kuriren, Folkbladet Västerbotten och Sveriges Radio Västerbotten ihop och granskade tystnadskulturen inom offentlig sektor under namnet #tystnaden.

– Vi var överens om ämnet och en del grundläggande saker, sedan har varje redaktion jobbat med sin egen journalistik. Det var nog nyckeln till genomslaget och den diskussion som vi har nu, säger Anders Bäckström, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västerbotten.

Fördel med samarbete

Han beskriver att den stora fördelen med ett samarbete är just genomslaget – att folk ser om det i tv, hör det på radion eller läser om det i tidningen.

Blev satsningen som du hade tänkt dig?

– Det tycker jag nog, vi fick en bra debatt om grundfrågan. Sedan hade vissa redaktioner några riktigt bra avslöjanden som också gjorde att den blev lite vass och bättre än förväntat. 

I klippet ovan berättar Anders Bäckström om vad han tar med sig från satsningen.

Om undersökningen

Visa

SVT Nyheter Västerbotten, Norran, VK, Folkbladet och SR Västerbotten P4 granskar i en unik, gemensam satsning den tystnadskultur vi ofta möter inom offentlig sektor i Västerbotten. Vi vill med samordnade publiceringar lyfta det demokratiproblem som det innebär när offentliganställda inte vågar berätta om missförhållanden eller öppet kritisera sin arbetsgivare.  Ipsos har på uppdrag av ovan nämna redaktioner genomfört en undersökning bland offentliganställda i Västerbottens län. Undersökningen har gjorts via telefonintervjuer med personer som är 18 år eller äldre. 303 personer har intervjuats, varav 103 i Umeå kommun, 100 i Skellefteå kommun och 100 i övriga kommuner i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#tystnaden

Mer i ämnet