Didrik von Seth, VD & Generalsekreterare, SRF Foto: Pressbild

Regeringen föreslår förtydligande av vouchersystem för att lösa resebyråernas kris

Publicerad

Det regeringen idag beslutat är att ge Kammarkollegiet i uppdrag att undersöka hur kunder istället för kontanter kan få vouchers eller presentkort som kompensation för inställda resor. Men det här tycker resebranschen är ett mycket dåligt förslag.
– Resebranschen drabbas ännu hårdare och risken är att kunden i slutänden sitter där med en värdelös papperslapp, säger Didrik von Seth som är generalsekreterare i branschföreningen SRF.

Resebyråer och arrangörer har en laglig skyldighet att betala tillbaka pengarna för inställda resor inom 14 dagar och som branschen tolkar regeringsförslaget innebär det istället en ännu större ekonomisk smäll.

– I praktiken betyder det ju att researrangörer får ta kostnaden både för de resor som ställs in på grund av coronaviruset och resor som kunder i framtiden vill boka med sina presentkort. 

Didrik von Seth framhåller att andra länder som till exempel Tyskland, Danmark och Norge valt bort ett system med presentkort för att istället undersöka möjligheterna för till exempel en krisfond.

– Häpnadsväckande att politikerna haft så lång tid på sig att tänka och inte kan komma med något bättre, säger han som hoppas att de nu istället ska börja lyssna på branschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer