Foto: SVT/arkiv

Regeringen satsar 20 miljoner extra på Norrtåg

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) har under sitt Umeåbesök presenterat en ny storsatsning från regeringen. De kommer under året att satsa 20 miljoner extra på tågtrafiken i norr.

– Regeringen kommer i vårändringsbudgeten att satsa 20 miljoner extra på Norrtåg för att säkerställa att det finns riktigt bra trafik och att tågen kan fortsätta att rulla även i den norra delen av Sverige, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter Västerbotten.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) håller med om att satsningen är viktig.

– Det är otroligt viktigt att det finns förutsättningar att bedriva persontrafik så att man kan ta sig till och från jobb och service. Det är klart att vi har märkt att det finns utmaningar när det kommer till detta och då skjuter vi till pengar, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Läs även: Riedl skeptisk till miljonsatsningen

Glädjande besked

Enligt ett riksdagsbeslut som fattades 2006 har staten tillsammans med de fyra nordligaste länen ett gemensamt ansvar för utvecklingsprojektet Norrtåg fram till 2021. Många politiker i Västerbotten anser att det här är ett glädjande besked som är viktigt för resandet.

– Ett viktigt besked. Arbetspendling är avgörande för vår regions utveckling och denna satsning stärker möjligheten att fortsätta den positiva utveckling vi har. Resandet betyder mycket för våra städer men också för inlandet och nu sitter vi i en bättre sits att fortsätta utvecklingsarbetet, säger Peter Olofsson (S), landstingsråd i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Norrtågstrafiken omfattar i dag sex linjer och binder ihop norra Sverige från Storlien i sydväst till Kiruna i norr, totalt 140 mil järnväg som trafikeras. Av de 1,5 miljoner resor som görs är det cirka 40 procent arbets- och utbildningspendling medan övriga resor är enkelresor inom län eller över länsgränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.