Region Västerbotten och läkarfacket har nu nått en överenskommelse om det stora kompberget som regionen hade tänkt betala ut på ett bräde förra året. Foto: TT

Region Västerbotten backar om läkarnas jourkomptid

Publicerad

Region Västerbotten och läkarfacket har nu nått en överenskommelse om vad som ska hända med de tusentals jourkomptimmar som läkare i länet har sparade.

De med mer än 300 sparade timmar kommer kunna ta ut de fram till 31 december 2024.

I slutet av oktober förra året meddelade Region Västerbotten att de skulle betala ut läkares intjänade kompensationstimmar för jourarbete i pengar under november månad.

För vissa läkare i Skellefteå och Lycksele handlar det om tusentals timmar som de vill ta ut i ledighet när tillfälle ges och Västerbottens läns läkareförening riktade skarp kritik mot regionen över beslutet.

Ville se annan lösning

Nu har parterna dock kommit överens om ett övergångsavtal som innebär att läkare som idag har mer än 300 jourkomptimmar sparade får ta ut de kontant, som ledighet eller löneväxla till förstärkt pensionsavsättning fram till 31 december 2024. Efter det datumet träder de centrala avtalet i kraft, vilket innebär att jourkomptimmar får sparas i max ett år. För de med färre än 300 timmar sparade gäller det centrala avtalet redan från 1 februari i år.

– Det är bättre än alternativet, men vi hade gärna sett ett annat alternativ än att följa skrivningarna i det centrala avtalet fullt ut, säger Cecilia Nordenson, huvudskyddsombud för Västerbottens läns läkareförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer