Genrebild. Sena avbokningar till operation eller besök kostar stora skattemedel, enligt Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson/Västerbottens läns landsting

Region Västerbotten försöker få ner långa kötider – kontaktar patienter

Publicerad

Region Västerbotten startar i veckan ett arbete för att få ner långa kötider till specialistvården. Bland annat kommer man att kontakta patienter som har stått i kö länge – för att höra om de fortfarande är i behov av vård.
– Vi vill frigöra resurser för de som behöver dem, säger Ulrica Bergström, områdeschef vid Region Västerbotten.

Enligt Region Västerbotten har 200 planerade operationer i år ställts in sent i år, eftersom patienterna inte ville bli opererade, inte dök upp eller inte längre hade behov av operationen.

På grund av detta ska man nu kontakta de patienter som stått lång tid i kö för operation.

– Vi gör detta för att säkerställa att vi har korrekta väntelistor och att de som står i kö är i behov av vård. Vi vill frigöra resurser för de som behöver dem, säger Ulrica Bergström, områdeschef Länssjukvård område 2 vid Region Västerbotten.

Ska även operera kvällstid

Tanken är att man genom att ringa patienterna som står i kö ska undvika sena avbokningar och få ner de långa kötiderna till specialistvården.

– Flera enheter i regionen ringer därför patienten veckan innan planerad operation för att säkerställa behovet. Sena avbokningar till operation eller besök kostar stora skattemedel, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Regionen kommer förutom detta även att genomföra riktade åtgärder för att öka tillgängligheten, bland annat genomföra besök och operationer under kvällar och helger samt införa extra mottagningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer