Foto: Västerbottens läns landsting

Region Västerbotten från och med år 2019

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en region i Västerbotten 1 januari 2019. Det beslutade riksdagen idag

Beslutet innebär att Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten och delar av Länsstyrelsen Västerbotten går samman i en gemensam organisation, med en gemensam politisk ledning. Den nya organisationen kommer att heta Region Västerbotten och ha ansvar för både hälso- och sjukvård och regional utveckling.

Reglemente för Region Västerbotten

Idag beslutade landstingsfullmäktige om reglemente för Regionfullmäktige, Regionstyrelsen, Hälso- och sjukvårdsnämnden samt Regionala utvecklingsnämnden. I dessa framgår bland annat att:

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ansvara för sjukhusvård, primärvård och tandvård samt funktionshinder och habilitering.

Regionala utvecklingsnämnden ska ansvara för det regionala tillväxtarbetet.

Val till regionfullmäktige i höst

I september sker val till regionfullmäktige, regionens högsta politiskt beslutande organ.. På valsedlarna kommer det fortsatt att stå ”val till landstingsfullmäktige”, trots att man i praktiken väljer till regionfullmäktige. Anledningen är att beteckningen landstingsfullmäktige enligt lag alltid ska användas vid val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.