Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Västerbotten. Foto: Ida Sandberg / SVT

Region Västerbotten går upp i förstärkningsläge på grund av brist på vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom vården gör nu att Region Västerbotten går upp i det näst högsta beredskapsläget som kan sättas in.

– Vi i ledningen ska samla våra styrkor, säger Brita Winsa, regionens sjukvårdsdirektör, som genom den här åtgärden även blir sjukvårdsledare.

– Genom förstärkningsläget kan regionen ta snabbare beslut och ökar möjligheterna att prioritera och förstärka viktiga funktioner inom vården, säger Brita Winsa.

Beslutet tas inte för att situationen har förvärrats just idag men på grund av den allmänt pressade situationen med brist på vårdplatser. Även stor sjukvårdsfrånvaro bland medarbetare har ytterligare påverkat situationen som har varit tuff sedan sommaren.

Vårdkrisen i Västerbotten

Personal och patienter berörs inte

Åtgärden innebär i nuläget ingen förändring för patienterna och personalen.

– Det är vi i ledningen som samlar våra styrkor för att få större möjlighet att ta till åtgärder. Vi behöver göra det här för att säkra vården, säger Winsa.

Hur länge förstärkningsläge kommer att gälla kan inte Winsa svara på i nuläget.

Ett planerat fullskaleprov av reservkraft- och nödvärmeanläggningen på NUS i Umeå skulle ha genomförts den 29 oktober, men ställs nu in på grund av förstärkningsläget.

Drabbas du av vårdkrisen och de indragna vårdplatserna? Gå vidare till formuläret för att svara: Hur drabbades du?

Det här är förstärkningsläge

Förstärkningsläge är det näst högsta beredskapsläget som en verksamhet kan sättas i. Det betyder att en särskild sjukvårdsledning tillsätts och ett antal nyckelfunktioner samlas för att kunna agera snabbt och ta åtgärder för att förstärka vissa viktiga funktioner.

Totalt finns tre beredskapsnivåer. Den lägsta är stabsläge, den högsta är katastrofläge.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet