Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnaren: ”Vi vet att många kommer hit ovaccinerade eller inte fullvaccinerade” Foto: SVT

Låg vaccinationstäckning i Ukraina – regionen förbereder sig för ovaccinerade flyktingar

Publicerad

Vaccinationstäckningen i Ukraina är låg och därför förbereder sig nu region Västerbotten för att vaccinera flyktingar från kriget.

– Vi vet att många kommer hit ovaccinerade eller inte fullvaccinerade, säger vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Alla som bor och vistas i Västerbotten erbjuds gratis covidvaccin av regionen. I dagsläget är det få från Ukraina som registrerat sig hos Migrationsverket, men när fler har gjort det kommer regionen göra en insats för att förmå dem att vaccinera sig mot covid-19.

Enligt Ronny Lestander är vaccinationstäckningen i Ukraina bara 35 procent.

– De som anmält sig till Migrationsverket får genomgå en hälsoundersökning och har man inte fått sin covidvaccination kommer vi erbjuda det. Samma sak gäller barn som inte fått andra typer av vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet, säger Ronny Lestander.

Vaccinering på hälsocentraler

I slutet av april stänger vaccinationsmottagningen på campus i Umeå och kapaciteten på vaccinationscentrum i Skellefteå dras ner. Då kommer vaccinationen av flyktingar ske på hälsocentraler istället.

Kommer man behöva växla upp vaccineringsmöjligheterna igen i och med detta?

– Jag hoppas att vi inte ska behöva det och att det ska rymmas i det normala flödet som vi har just nu, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet