”Vi räknar med att det kommer att öka” – hör smittskyddsläkare Gunilla Persson Foto: Kurt Sundin, SVT

Region Västerbotten om coronaläget: ”Ingen brist på intensivplatser”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt är nu 57 personer i länet bekräftat smittade av coronaviruset enligt Region Västerbotten, som höll presskonferens om vårdläget på tisdagseftermiddagen. Samtidigt är vården beredd på att fler kommer att smittas.

Smittan är samhällsspridd i hela länet så de bekräftade fallen av smittade personer säger inget om hur många i länet som smittats totalt. Regionen räknar med att fler kommer att insjukna.

Smittskyddsläkare Gunilla Persson uppmanar till att följa de riktlinjer som finns för att begränsa smittan.

Coronaviruset i Västerbotten

– Stanna hemma när du är sjuk, även om du har lättare symtom. Tänk över påsken och de resor och besök det kommer innebära. Avstå resor med tanke på risken för smittspridningen, säger hon.

Ingen brist på intensivvårdsplatser

Just nu är det fem bekräftat smittade i länet som vårdas på intensivvårdsavdelning vid nåt av länets sjukhus. Det är ingen brist på intensivvårdsplatser i nuläget, säger Johan Thunberg.

– Men även om det är få patienter börjar belastningen märkas och det sliter på personalen, säger han.

Regionen är inställda på att trycket på intensivvården kommer att öka avsevärt den kommande tiden, men anser sig väl förberedda. Flera nya intensivplatser är färdigställda eller byggs just nu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet