Region Västerbotten behöver ta lån på 600 miljoner kronor. Arkivbild. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Region Västerbotten lånar ytterligare 600 miljoner

Publicerad

Region Västerbotten kommer behöva ta ytterligare 600 miljoner kronor i lån för att klara av kommande investeringar år 2020. Detta klubbade politikerna i regionstyrelsen på tisdagen.

– Vi har inget annat val, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

De senaste årens höga investeringar i kombination med stora underskott har gjort att regionens egna pengar inte räcker till. Sedan 2017 har Region Västerbotten lånat 2,4 miljarder kronor för att finansiera sina investeringar.

Under år 2020 planeras investeringar för upp till 1,1 miljarder kronor och för att klara detta tvingas regionen ta ytterligare lån på 600 miljoner. Resterande del räknar man med att kunna betala med egna pengar.

– Vi behöver investera i alla våra tre sjukhus. De är byggda på 50- och 60-talet så de är inte anpassade för den vård vi erbjuder, säger Peter Olofsson.

”Det blir ketchupeffekt”

Regionrådet Nicklas Sandström (M) håller med om att man behöver investera i byggnaderna men önskar att problemet tagits tag i tidigare.

– Vi har så kallade sjuka hus-problem där behovet är väldigt stort, men jag hade önskat att man spred ut investeringarna mer. Nu blir det någon typ av ketchup-effekt.

Utöver att investera i byggnaderna handlar det bland annat också om att digitalisera vårdinformationssystemet samt möjliggöra ny utrustning som till exempel operationsrobotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.