Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västerbotten. Foto: SVT

Regionens sommarutvärdering: Lite tuff men övervägande god

Publicerad

En facklig undersökning visar att sommaren varit tuff för länets vårdarbetare. Nu har även Region Västerbotten sammanställt sin utvärdering. Och den visar både ris och ros.
– Det har varit bra planering men vissa avdelningar har haft det lite tufft, säger Brita Winsa på Region Västerbotten.

Tidigare i veckan berättade SVT nyheter om arbetsmiljön för länets sjuksköterskor. Vårdförbundets egen medarbetarundersökning visade att sommaren för personalen varit mycket hektisk på flera ställen.

– De får hoppa över sina luncher och hinner inte gå på toaletten. För att hålla blodsockret uppe har de godis i fickan för att fungera på jobbet, berättade Jenny Olsson, ordförande på Vårdförbundet.

”Det är inte hållbart”

Nu presenterar Region Västerbotten sin sammanställning av sommaren. De menar att den övergripande bilden visar att arbetsmiljön varit övervägande god. Men att det trots det är viktigt att ta de negativa signalerna på stort allvar.

– Sommaren är en känslig period ur verksamhetssynpunkt och många faktorer kan påverka medarbetarnas arbetsmiljö negativt och i förlängningen vårdens kvalitet. På vissa enheter har belastningen på medarbetarna varit väldigt hög och det är inte hållbart, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Bra planering

Brita Winsa som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västerbotten, menar att det har varit bra planering och att det på det stora hela varit en acceptabel sommar.

– Men naturligtvis måste vi titta särskilt på de områden där det inte fungerar och om det är något som går att planera bort. Det har framför allt varit lite tufft på Norrlands universitetssjukhus.

Chefer svarade på enkäten

Syftet med utvärderingen är att få en övergripande bild av hur sommaren sett ut för att kunna förbättra inför nästa år.

Till grund för utvärderingen låg en enkät som verksamhetscheferna svarade på. De fick i uppdrag av Region Västerbotten att inhämta synpunkter från medarbetarna inför inlämnandet av enkäten.

– Det ger en sann bild av hur det har varit, cheferna har bra koll på sina verksamheter, säger Brita Winsa.

Hade det inte gett en ännu mer sann bild om medarbetarna direkt fick svara på enkäten?

– Det är alltid så att ett större urval ger en mer korrekt och nyanserad bild, men det hade blivit en väldigt stor enkät att sammanställa. Man frågar ju inte alla väljare när en opinionsundersökning görs vid till exempel val. Vi får lita på våra chefer i det här fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer