Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare, och Anders Johansson, överläkare vårdhygien, vid regionens presskonferens den 16 april. Foto: SVT

Region Västerbotten svarar på läsarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att Region Västerbotten har brist på testpinnar och nu tillfälligt slutar testa vårdpersonal för coronaviruset väckte många frågor hos er läsare. Anders Johansson, överläkare i vårdhygien, svarar.

På Facebook frågar en person: Det måste väl gå att få fram material?

– Vi väntar leveranser och kontaktar dagligen många möjliga leverantörer, samt ser över ersättningsmaterial, säger Anders Johansson.

Coronaviruset i Västerbotten

Det rimmar dåligt med att regeringen säger att testningen ska utökas, skriver en annan läsare.

– Vi håller med regeringen om att målet är att testa många. Det förutsätter att vi har material till att göra det möjligt. Vid en bristsituation prioriterar vi de som är svårt sjuka och behöver vård på sjukhus.

Går det inte att samarbeta med andra regioner? undrar en tredje person.

– Alla regioner är i behov av samma material. Ingen har i dagsläget så gott om något att de har möjlighet att dela med sig till andra.

På frågan om regionen har kapacitet att testa fler i länet svarar Anders Johansson:

– Ja. Just nu är det bristen på de speciella provtagningspinnar som behövs som är största hindret och sådana kan vi inte producera själva. Annars har vi successivt ökat kapaciteten vecka för vecka och har fått tag på de reagens som behövs till analysen. Vi testar fortfarande betydligt fler personer i Västerbotten jämfört riksgenomsnittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet