Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S). Foto: SVT

Region Västerbotten utreder beslut om ME-vård

Uppdaterad
Publicerad

Trots att region Västerbotten förra året beslutade att man skulle omfördela resurser för att kunna erbjuda specialistvård för personer med Myalgisk Encefalomyelit, ME, har ännu inget hänt. Enligt regionen kan ett förverkligande av beslutet komma att dröja.

Enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) utreder regionen nu vad man faktiskt tagit beslut om.

– Vi gasar inte på innan vi vet vad vi egentligen har tagit beslut om. Vi behöver veta hur ekonomin ser ut och var man får mest effekt för de pengar vi kommer att lägga på det här, säger Danielsson.

Att ME-patienter eller personer som misstänker att de drabbats av sjukdomen upplever att de har svårt att bli tagna på allvar när de söker hjälp tycker Anna-Lena Danielsson är beklagligt. Hon förklarar att det i grund och botten handlar om okunskap, framför allt inom primärvården. Det är också därför som regionen nu ser över hur man på bästa sätt ska kunna ge dessa personer en bra vård.

– Vi tar det här på allvar naturligtvis. Och det är ju verkligen en förlust för den människa som drabbas men också för oss som samhälle i Västerbotten och i hela Sverige. Och vi håller nu på att titta på hur vi ska kunna behandla det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer