Foto: Lise Åserud/TT

Region Västerbotten väntar med att ändra förlossningsrutiner

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att tidigare igångsättning av övergången graviditet ökar chansen för barnet att överleva. Trots det väntar Region Västerbotten med att ändra sin rutiner.

En studie som gjorts av Sahlgrenska sjukhuset visar att det är mer säkert för ett barns överlevnad att sätta i gång en förlossning i vecka 41 istället för 42 som är de nuvarande riktlinjerna.

Studien avbröts sedan sex barn som deltog i studien dog, alla i vecka 42. Redan då ändrade Dalarna sina rutiner runt igångsättning.

SVT Nyheter Västerbotten rapporterade om de nya studierna i somras men då ville Region Västerbotten invänta resultaten av studien innan några ändringar i rutinerna görs.

– Det går inte att säga hur vi gör innan vi har resultaten. Vi trodde vi skulle få dem sent i våras, men det fick vi inte, sa Eva Innala som är verksamhetschef för Centrum för obstetrik och gynekologi vid Region Västerbotten, i somras.

Trots att resultaten nu kommit skjuter regionen upp en eventuell rutinändring ytterligare.

– Vi inväntar SFOG (Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi) rekommendationer, skriver Eva Innala i ett mail till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer