Foto: SVT

Regional skatt för naturresurser – så tycker partierna

Uppdaterad
Publicerad

Att en regional skatt ska tas ut av industrier som använder lokala naturresurser är ett mycket bra förslag. Det tycker partier över alla blockgränser i Västerbottens läns landsting i SVT:s lokala valkompass.

Förslaget som finns med i SVT:s lokala valkompass innebär att områden där det finns stora naturresurser som hela landet är beroende av ska kompenseras i större utsträckning.

Exempelvis finns vattenkraftsproduktion främst i de nordligaste länen, men skatterna från verksamheten går till statskassan. En regional beskattning skulle innebära att mer av pengarna stannade kvar i de län där produktionen sker.

Här kan du läsa vad partierna svarat:

Mycket bra förslag

Centerpartiet

”Centerpartiet föreslår regionala skattebaser. Det betyder att vinster från tex vattenkraft stannar i regionen.”

Vänsterpartiet

”Vänsterpartiet vill att mer av vinsterna från gruvdrift och vatten- och vindkraft ska återföras till regionerna där de skapas. T.ex. skulle en ökad beskattning av gruvdrift och annan mineralbrytning skulle kunna ge resurser till regionala gruvfonder. Pengar från dessa fonder skulle sedan kunna avsättas till infrastrukturinvesteringar, som är nödvändiga för brytning och samtidigt ge långsiktiga möjligheter för etableringar av andra näringar så att bygden kan leva vidare efter avslutad brytningsperiod. Vi vill också lagreglera en bygdepeng för vindkraft, på liknande sätt som gjorts för vattenkraften, eller införa en kommunal fastighetsskatt för vindkraftverk.”

Miljöpartiet

”Och den skatten ska stanna i regionen.”

Sverigedemokraterna

Ganska dåligt förslag

Kristdemokraterna

”KD värnar skatteutjämningssystemet, vars syfte är att alla kommuner och landsting ska ha likvärdiga möjligheter att erbjuda sina medborgare en god välfärd. Det kommer ibland idéer om att vinsterna från t ex vattenkraft ska gå till kommunerna. Detta skulle emellertid skapa oreda i utjämningssystemet. Det ska inte vara så att om ett landsting har mycket vattenkraft så ska man ha lyxvård medan ett landsting med skrala naturresurser får nöja sig med undermålig vård. Utjämningssystemet behöver kontinuerligt revideras så att det är uppdaterade.”

Socialdemokraterna

Frågan borde behandlas nationellt i en bred parlamentarisk skatteöversyn.

Mycket dåligt förslag

Moderaterna

”Moderaterna vill eftersträva en jämlik sjukvård i hela landet. Då är det viktigt att det finns likvärdiga förutsättningar i hela landet. Detta uppnår vi bäst genom att ha en statlig omfördelning av resurser. Att trixa med regionala skattebaser skulle innebära att Norrland i slutändan skulle bli förlorare.”

Hoppat över frågan: Liberalerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valkompassen 2018

Mer i ämnet