Nu får omstationerade undersköterskor samma ersättning som sjuksköterskorna. Foto: TT

Regionen backar: Lika ersättning för all omplacerad personal

Uppdaterad
Publicerad

Omstationerade undersköterskor som arbetar med covidpatienter i Region Västerbotten får nu 4 000 kronor extra i veckan precis som de omplacerade sjuksköterskorna.

– Vi är jätteglada för detta, medlemmarna har stått på sig, säger Matilda Olofsson, ordförande i Kommunal.

Förut var summan 2000 kronor för undersköterskor, men efter påtryckningar från Kommunal har Region Västerbotten gett med sig och ger samma ersättning till både undersköterskor och sjuksköterskor som omstationerats. Detta var Folkbladet var först att berätta om.

Matilda Olofsson, ordförande i Kommunal Region Västerbotten, ser detta som en stor seger.

– Medlemmarna har verkligen sagt ifrån och arbetsgivarna har lyssnat. Det ska inte spela någon roll vilken lön man har i grunden, har man omstationerats så är den omställningen lika stor för både undersköterskor och sjuksköterskor.

– Vi har tillsammans drivit den här frågan och nu bar det frukt. Exakt hur många som får ta del av detta vet jag inte just nu då vi inte fått de senaste siffrorna från regionen, men man kommer få ersättning retroaktivt från i februari.

Fortfarande inte nöjda

Reaktionerna på beslutet har väckt stor glädje bland de berörda undersköterskorna. Men Matilda Olofsson betonar att man från fackets håll fortfarande har mycket kvar att kämpa för.

– Det är jättemånga som hört av sig och är nöjda, så nu är vi på banan igen. Men vi är fortfarande inte nöjda med att personal inom den covidnära vården bara får tre semesterdagar som ersättning. Vi vill också att fler yrkesgrupper ska få ta del av ersättningen. Lokalvårdarna och testpersonal är två exempel på personal som jobbar covidnära som vi tycker ska få ta del av ersättningen.

– Vi är ett team. Hela vårdkedjan bidrar till att verksamheten fungerar och vi är jätteglada för beslutet att höja från 2 000 – till 4 000 kronor men det är många som fortfarande är frustrerade. Jobbar man sida vid sida vill man ha samma ersättning, säger Matilda Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet