Regionpolitikerna oense om nya budgeten – så vill de prioritera

Regionen klubbade budgetändring

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har länge haft det tungt ekonomiskt. Men vid dagens fullmäktige fördelades närmare 300 nytillkomna miljoner för 2020. Trots mer pengar ligger regionens sparpaket ”Kents plan” kvar.

Vid dagens regionfullmäktige reviderades budgeten för 2020. Det sedan 294 miljoner kronor tillkommit sedan budgeten klubbades i somras.

Det handlar om en kvarts miljard som tillkommit i det nya kostnadsutjämningsystemet men även 12 miljoner i skatteintäkter och 40 miljoner i ökat läkemedelsbidrag.

– Glädjande att satt den nya kostnadsutjämningen insett att det kostar att bedriva sjukvård i glest befolkade län. Det här löser inte hela vår utmaning. Den omställning vi måste göra kvarstår för att vi ska komma i rätt kostym, sa Peter Olofsson (S) i talarstolen.

Hur de nya medlen skulle fördelas rådde delade meningar om, men den styrande majoritetens förslag klubbades. Regionstyrelsen fick en ökad budget på 153,1 miljoner kronor, varav 40,3 miljoner kronor fördelas till primärvårdens ram.

Oense om fördelning

Oppositionen var dock inte överens om hur de nya medlena fördelats och hade lagt fram ett eget förslag till budget, men den röstades inte igenom. Tråkigt, konstaterar oppositionsrådet Nicklas Sandström (M).

– Vi gör omprioriteringar från Alliansens sida för att stärka upp omställningen så att vi kan möjliggöra en omställning mot nära vård, kapa köerna och riktade satsningar på att få personalen att trivas och vilja fortsätta jobba inom Region Västerbotten, Niklas Sandström (M)

Även Sverigedemokraterna hade lagt ett eget förslag till hur budgeten skulle ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.