– Otroligt olyckligt om folk säger upp sig av det här skälet. Det är verkligen inget som vi önskar, säger Brita Winsa, sjukvårdsdirektör. Foto: SVT

Region Västerbotten om kompskulden till läkarna: ”Vill inte ha stora kompberg”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten står fast vid beslutet att betala ut läkarnas intjänade kompensationstimmar för jourarbete i pengar. Det menar att syftet med avtalet är att arbetstagarna ska få möjlighet till kontinuerlig återhämtning och inte få stora kompberg.

– Man ska ha möjlighet att ta ut komp och göra det i nära anslutning till att man jobbat, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Många läkare i länet har tusentals komptimmar sparade. Regionen vill nu nolla detta genom att betala ut timmarna i pengar under november – något som kritiserats av Västerbottens läns läkareförening. Enligt regionen rör det sig om miljonbelopp som ska betalas ut.

Region Västerbotten säger att man har för avsikt att följa det nya framförhandlade kollektivavtalet. Avtalet syftar till att arbetstagarna ska kunna få möjlighet till kontinuerlig återhämtning och inte bygga på stora ”kompberg”.

– Man ska ha möjlighet att ta ut komp och göra det i nära anslutning till att man jobbat, har du jour ska du kunna ta ut den intjänade tiden i ledighet, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

”Jobbar med bemanningen”

Västerbottens läns läkareförening vittnar om att det framför allt på sjukhusen i Lycksele och Skellefteå inte funnits tillräcklig bemanning för att kunna ta ut timmarna i ledighet.

– Naturligtvis kräver det att vi har en tillräcklig bemanning och det är något vi jobbar för att se till att vi ska ha, säger Brita Winsa.

Läkare menar att beskedet kom med för kort varsel och där är regionen självkritisk.

– Det får vi ta till oss, vi skulle definitivt kunnat kommunicera bättre och tydligare, säger Brita Winsa.

Många säger också att det här är droppen, är ni inte rädd för att medarbetare kommer att säga upp sig?

– Det är klart att det hade varit otroligt olyckligt om folk säger upp sig av det här skälet. Det är verkligen inget som vi önskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.