Foto: TT, Adam Ihse

Region Västerbotten tar hjälp av privat företag med vaccineringen

Publicerad

Region Västerbotten ska ta stöd av ett privat vårdföretag för att avlasta sin personal med vaccineringen i länet.

– Det är för att vi ska kunna upprätthålla takten utan att slita ut vår personal, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Region Västerbotten gjorde en upphandling tidigt i år för att kunna ta hjälp av ett privat vårdbolag vid behov.

– Nu är det ett par platser i kustkommunerna som vi vill ha hjälp med om några veckor. Det är för att vi ska kunna upprätthålla takten utan att slita ut vår personal. Vi har samma nivåer av vaccin som tidigare så det är inte för att möta en anstormning i fas 4, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

När det privata företaget, Vaccina, ska sätta igång att vaccinera är ännu inte bestämt.

– Just nu håller vi på att förhandla om när de kan börja, vi hoppas ha ett svar där i början av nästa vecka men ungefär i vecka 23-25 kan det vara aktuellt att de sätter igång.

Det privata företaget kommer att öppna i egna lokaler.

– De kommer till exempel inte att ta över vaccineringen i Skellefteå kraft arena som det ryktats en del om. Där kommer vi att vaccinera fram till slutet av augusti när vårt avtal löper ut.

Vaccinsamordnaren tror inte att vaccineringen kommer att påverkas när det privata bolaget sätter igång.

– Vi har ställt stora krav under upphandlingen och det här var det enda företaget som kunde möta alla våra krav. Jag har ingen anledning att tro att de inte ska leverera väl, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet