Sara Lewerentz, digitaliserings- och teknikdirektör på Region Västerbotten, befarar att överprövningen riskerar att dra ut på tiden innan ett nytt system kan vara i bruk. Foto: SVT

Regionens upphandling av vårdsystem under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingen av ett nytt vårdsystem som Region Västerbotten och flera andra landsting nyligen gjort är nu ifrågsatt.
Ett företag som var med i upphandlingsprocessen har lämnat in en överprövning.

Alldeles innan jul gjorde Region Västerbotten och flera andra landsting klart med upphandling av ett nytt vårdsystem från Cambio Healthcare. Men nu har ett konkurrerande företag, Intersystems Corporation, lämnat in en överprövning.

– De tycker att vår utvärdering inte var korrekt. Jag tänker att lagen om offentlig upphandling ser ut så här och det här var ett ganska väntat utfall, men det är klart att känns tråkigt, det får ju konsekvenser för tidsplanen, säger Sara Lewerentz, digitaliserings- och teknikdirektör på Region Västerbotten.

Tidsplanen hotas

Exakt vad som kommer att hända nu är än så länge oklart. Ansökan om överprövning ska kompletteras och sen handlar det om när Förvaltningsdomstolen kan ta upp ärendet.

Sara Lewerentz tror inte att själva upphandlingen är hotad, men konstaterar att målsättningen att ha systemet igång till 2021 kan vara hotad.

– Vi får se, vi väntar ju på att få in ett nytt system i vården. Det här kan ju innebära att det tar längre tid att få ut nyttan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer