Antibiotikaanvändningen har varit rekordlåg under coronapandemin. Foto: SVT

Rekordlite antibiotika skrivs ut i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Mängden utskriven antibiotika inom öppenvården har minskat rekordartat i år. Minskningen syns även i Västerbotten, som under flera år har skrivit ut minst antibiotika i landet.

Aldrig förr har antalet recept på antibiotika minskat så mycket som i år. Enligt Stephan Stenmark, ordförande i nationella antibiotikanätverket Strama, är minskningen 16 procent i landet.

– Vi ser även en minskning i Västerbotten. Vi har legat lägst i landet både tidigare år och nu. Jämfört med förra året är minskningen 13 procent i länet, säger Stephan Stenmark.

Vill följa upp minskningen

En teori till att förskrivningen minskat är att rekommendationerna mot covid-19 minskat infektionerna i samhället. Nu vill man ta reda på vad de nya, lägre nivåerna innebär.

– Det här är intressant för vi har ett mål i Sverige att man bara ska få antibiotika när det verkligen behövs, eftersom hög förskriving påverkar risken för resistensutveckling. Men vi vill inte heller att det skrivs ut för lite antibiotika, säger Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.