Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur man jobbar på Lycksele BB för att upprätthålla patientsäkerheten och kompetensen hos personalen Foto: SVT

Rekordfå födslar på Lycksele BB förra året – risk att kompetensen försvinner: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Det föddes rekordfå bebisar på Lycksele BB förra året – bara 264 bebisar. Barnmorskeförbundet menar att det finns en risk att kompetensen hos personalen går förlorad och vill att regionen tar tag i detta.

– Det är oroande, säger Erika Häggblad, Barnmorskeförbundets ordförande.

Lycksele är Sveriges minsta förlossningsenhet. För ungefär 20 år sedan var antalet födslar på Lycksele BB nere på 302 per år. Då övervägdes en stängning. Men politikerna har trots att födslarna varit få varit eniga om att Lycksele BB ska fortsätta hålla öppet. 

De senaste fem åren har födslarna legat över 300 med marginal. Men förra året sjönk denna siffra drastiskt till 264. Det kan delvis förklaras med att BB höll stängt i några veckor under sommaren, då ungefär 30 barn istället förlöstes vid kusten. Men bortsett från detta så var det färre födslar ändå.

– Det är mest trolig en tillfällig dipp, säger Olov Grankvist, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekolog.

”Behövs fler för att upprätthålla kompetens”

För att upprätthålla kompetensen på BB hos personalen får det inte bli för få födslar.

– Det är få förlossningar där. För att upprätthålla kompetensen behövs fler. Lösningar är att man har ett utbyte med de andra sjukhusen. Att barnmorskor far vissa veckor och jobbar i Umeå och Lycksele för att få förlossningar i händerna. Det tror jag att vi måste titta mer på och det tror jag att vi måste göra nu, säger Erika Häggblad, Barnmorskeförbundets ordförande.

Olov Grankvist menar dock att man redan idag roterar ut barnmorskor till enheter där det förlöses fler barn, för att upprätthålla kompetensen bland anställda, som inte får tillräckligt med förlossningar på sin egna arbetsplats.

2017: 351 st

2018: 360 st

2019: 325 st

2020: 373 st

2021: 264 st

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet