Foto: TT

Rekordmånga ungdomar har jobb

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig någonsin under de senaste nio åren har arbetslösheten i Västerbotten varit så låg som den är nu. I maj hade ungdomsarbetslösheten i länet minskat fyra månader i följd och flera kommuner visar rekordsiffror med att ha sina ungdomar i arbete.

I maj var 1.418 ungdomar arbetslösa i Västerbotten, vilket är den lägsta noteringen på nio år. Det innebär att 8,8 procent av ungdomarna var arbetslösa. Samma siffra för hela riket var 9,6 procent.

Statistik visar att ungdomsarbetslösheten fortsätter sjunka på flera orter i länet. I Vindeln var det i maj 14 arbetslösa ungdomar, motsvarande 5,8 procent av ungdomarna, vilket är den lägsta noteringen sedan juni 2008. Och även i Umeå var det rekordfå ungdomar som var arbetslösa.

Där var 6,3 procent, motsvarande 504 ungdomar, arbetslösa i maj. Då hade ungdomsarbetslösheten minskat under sju månader i följd och visar på den lägsta noteringen på över nio år. Storuman kommun visar också glädjande siffror. Där var 37 ungdomar, motsvarande 12,2 procent, arbetslösa i maj. Där hade arbetslösheten minskat under fem månader i följd och maj månads notering är den lägsta för kommunen sedan september 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.