Rekordhögt guldvärde i länet

Uppdaterad
Publicerad

Bara på två månader har värdet på guldfyndigheterna i Västerbotten ökat med över fem miljarder kronor. Det visar beräkningar som Västerbottensnytt gjort. Och flera guldgruvor har ännu inte börjat brytas.

I januari i år var värdet på guldfyndigheterna i Västerbotten cirka 25 miljarder kronor ? det vill säga värdet på de samlade guldfyndigheterna som gruvbolagen tro sig har hittat.

Sedan dess har guldpriset bara stigit och stigit. Nyligen passerade guldpriset det magiska sträcket på 1 000 dollar för ett ounce guld, det vill säga 31,1 gram guld.

Och trots att den amerikanska dollarn samtidigt fallit kraftig (idag på rekordlåga 5,99 SEK) har ändå det totala värdet på guldet i Västerbotten gått upp och ligger nu på nära 30 miljarder kronor. På bara två månader har värdeökning alltså varit över 5 miljarder kronor.

Lappland Goldminers, som ännu inte startat brytningen i sin nya guldgruva i Fäboliden väster om Lycksele, kan redan nu sälja sitt guld i förväg till dagens höga guldpris, men aktieägarna vill vänta och få ut ännu mer. I Fäboliden ligger idag uppskattningsvis 60 ton guld i backen redo att brytas.

– Det finns allt från dom som tror att guldpriset kommer att sjunka ganska mycket till dom som tror att guldpriset kommer att dubblas. Många av våra aktieägare tror att guldpriset kommer att stiga utifrån den här nivån, säger Karl-Åke Johansson, vd Lappland Goldminers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.