Se stugan som väckt stort intresse. Foto: SVT

Rekordintresse för torp på egen ö

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå är den största snackisen just nu ett torp i Skellefteälven. Torpet ligger på ön Storholmen nästan mitt i staden.

Makarna Gunlis och Sture Pettersson har arrenderat torpet på ön av Luleå stift i snart 30 år och ska nu sälja.

– Vi fick SMS från mäklaren att vi är mest klickat på Hemnet. Det är helt otroligt, säger Gunlis Pettersson.

Annonserna har väckt fantasin hos Skellefteborna och i sociala medier finns långa trådar där folk vill göra en yoga-ö, en retreat-ö eller kanske ordna läger på ön.

Planerade djurpark

Liknande planer har funnits i många år. Redan på 60-talet fanns en skiss i tidningen Expressen med förslag på djurpark på Storholmen.

Kyrkvaktmästaren som har hand om ön bredvid, Prästön, har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om att koppla ihop fyra öar mitt i staden med broar.

– Att ge en möjlighet för Skellefteborna att åka dit på varma sommardagar och göra olika aktiviteter, säger Peter Falkman som skrivit medborgarförslaget.

Koppla ihop flera öar

Enligt kommunens planeringschef, Lars Hedvist har det börjats ta fram en plan för hur älvsområdet ska användas,

– Det har också skissats på förslag med broar som skulle binda samman dem. I vår översiktsplan Skelleftedalen har vi uttryckt att tillgängligheten till öarna borde studeras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.