Sedan öppningen på Maja Beskow-skolan har matsvinnet legat väldigt lågt i jämförelse med resten av Umeås skolor.
Efter kommunens senaste matsvinnsmätning så ligger snittet för skolorna på 29 gram slängd mat per portion, medan man på Maja Beskow-skolan ligger på 27 gram.
En skillnad som kanske inte låter så dramatisk, men som i storkök handlar om stora volymer mat.
– 27 gram är otroligt bra med tanke på att det är 700 elever på den här skolan. Så det är väldigt, väldigt lite, säger Nazim Imeri.
Lockar eleverna med ”food court”
En utmaning för många skolkök är att elever väljer bort skollunchen, vilket leder till att köket varje dag lagar mat för fler elever än vad som faktiskt dyker upp och får slänga mat.
Men på Maja Beskow har man försökt tänka på hur man ska lyckas locka eleverna till skolrestaurangen, och har därför en så kallad ”food court”, där man varje dag kan välja mellan fyra-fem olika rätter.
– Det finns vissa elever jag har hört som aldrig har ätit i matsaler, och här har vi fått några som börjat komma fram, är nyfikna och äter.
Blir inte det dyrt?
– Det blir inte dyrare, utan vi kör bara fler rätter. Men sedan har det med svinnet att göra, slänger de mindre mat har vi pengar till att göra mera lyxiga rätter, säger han och fortsätter:
– Vi har jobbat stenhårt med svinnet. Det är ett stort arbete som gjorts på skolan, inte bara kökspersonal utan även rektorer, lärare och övrig skolpersonal. Och så portionerar kockarna maten till eleverna, det bidrar också till ett minskat svinn.
Ny syn på mattanten
Lova Lilius går i sjunde klass och var en av dem som lyssnade när kökspersonalen pratade om matsvinn i klasserna.
– Första skoldagen kom Nazim in i alla klassrum och hade en presentation när han berättade om klimatet och hur man såg på mattanter, han ville att vi skulle se det på ett nytt sätt. Han ville att vi skulle bli en klimatsmart skola som slänger lite mat och tänker efter.