Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under årets licensjakt får 48 björnar skjutas. Foto: Adam Ihse / TT

Rekordmånga björnar får fällas under årets björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad ska rekordmånga björnar fällas i Västerbotten under björnjakten.

– Tillväxttakten hos björnstammen är större än vad vi beräknat. Målet är 350 björnar till 2025 och det innebär att vi kommer att ha en större tilldelning under några år, säger Jonas Gustafsson, tillsynsansvarig på Länsstyrelsen

Björnstammen har ökat kraftigt i Västerbotten och Länsstyrelsen har beslutat att 91 björnar får fällas i länet under årets björnjakt. Från fjolårets rekordstora antal på 85 björnar, ökar tilldelningen i år med sex björnar.

Björnstammen ska minska

Resultatet från Länsstyrelsens senaste björnspillningsinsamling visar att det fanns cirka 450 björnar i Västerbotten hösten 2019, men 2021 beslutade viltförvaltningsdeligationen att det endast ska finnas 350 björnar i länet. En siffra som baseraa på människors oro, och de skador som björnar orsakar för rennäringen.

Under våren 2022 fälldes nio björnar vid skyddsjakt på grund av problem inom rennäringen, vilket Länsstyrelsen tar hänsyn till i licensjaktstilldelningen.

– Att tilldelningen har ökat ytterligare i år beror på att skyddsjakten i våras var relativt begränsad och att björnstammen fortsatt behöver minska, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Licensjakten börjar den 21 augusti och pågår fram till den 15 oktober, eller till den tidigare tidpunkt då alla tilldelade björnar har fällts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer