Elever från polisutbildningen under övning. Arkivbild. Foto: TT

Rekordmånga har sökt till polisutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

I våras lyckades inte polisutbildningen i Umeå att fylla utbildningsplatserna – 95 platser gapade tomma när utbildningen drog igång. Inför kommande vår har nu rekordmånga, hela 9.535 personer, sökt till polisutbildningen. Men det finns endast 800 utbildningsplatser.

Inför våren planerade man för 225 nya polisstudenter i Umeå, men det blev endast 130 som började. Inför kommande vår har 9.353 personer sökt till polisutbildningen, vilket är nytt rekord och man hoppas kunna fylla de 800 utbildningsplatser som är fördelade på lärosätena i Umeå, Växjö och Huddinge.

LÄS MER: Nya larm om polisbrist i Nord

Nu i dagarna kommer 3.200 personer som sökt till polisutbildningen att kallas till den medicinska och psykologiska prövningen hos Rekryteringsenheten skriver polisen i ett pressmeddelande.

- Av de 3.200 kallade kommer vi att pröva alla som kommer till oss. Av erfarenhet vet vi att det är ungefär 70 procent som kommer och det är den volymen vi för närvarande har kapacitet att ta emot, säger Ann Elgemark, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten, i pressmeddelandet.

Av de sökande var det nu 4.695 personer som uppfyllde kraven – vilket är 40 procent fler behöriga och godkända sökande än vid förra ansökningsomgången. Sedan har 3.200 av dessa valts ut utifrån ansökningsuppgifter och meritvärde baserade på gymnasiebetyg.

LÄS MER: Strömbäck startar polisförberedande utbildning

Inför vårterminen 2017 var det 8.000 sökande till polisutbildningarna i landet. Vid polisen tycker man att det är glädjande att så många fler nu ansökt inför vårterminen 2018.

– Vi hoppas att de som har sökt men som inte fick möjlighet att pröva i höst, väljer att söka igen nästa gång, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning som ansvarar för arbetet att attrahera till polisutbildningen, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.