Genrebild. Foto: TT

Rekordmånga länsbor får skuldsanering

Publicerad

Allt fler västerbottningar får hjälp med sina skulder. Antalet länsbor som fick skuldsanering 2018 ökade med över 16 procent, vilket är rekordsiffror enligt Kronofogden.

230 personer i Västerbottens län fick i fjol skuldsanering. Året innan var det 198 personer och ökningen motsvarar över 16 procent.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering. Det är bra att de som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om, säger Fredrik Abrahamsson, teamchef på Kronofogden, i ett pressutskick.

”Fler ansöker och beviljas”

Bland de som beviljades skuldsanering i Västerbottens län 2018 var 123 män och 107 kvinnor. 790 personer totalt hade vid årsskiftet en pågående skuldsanering, jämfört med 680 året innan.

– Det har blivit enklare att ansöka om skuldsanering. Det är en av orsakerna till att fler ansöker om och beviljas skuldsanering. En annan kan vara lättnaderna i reglerna, exempelvis de två betalningsfria månaderna, säger Fredrik Abrahamsson.

I hela landet beviljade Kronofogden 10 752 personer skuldsanering 2018. För fem år sedan var motsvarande siffra 5 879.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer