Andreas Lindqvist är vice vd på på ett rekryteringsföretag – hör hur han tänker kring arbetsmarknaden nu Foto: SVT

Rekryteringsföretag jobbar för högtryck – dragkamp om anställda

Uppdaterad
Publicerad

Den stora efterfrågan på personal gör att arbetsgivare måste slåss om anställda med rätt kompetens.

Bemannings- och rekryteringsföretag jobbar för högtryck – och det är framför allt inom it och ekonomi det är dragkamp om anställda.

Bara i Umeå finns ett 50-tal verksamma bemannings- och rekryteringsföretag om både mindre och större räknas. Flera företag som SVT pratat med känner av den rådande högkonjunkturen.

Karin Levander jobbar på företaget Maxkompetens som sysslar med både uthyrning och rekrytering av personal. Kontoret finns i Umeå, men uppdragsgivarna också i flera andra kommuner. Företaget söker folk i flera branscher, både specialister och till enklare jobb. Hon märker också att fler företag nu vill anställa jämfört med för ett par år sedan.

Arbetsmarknaden

– Då ville företag hyra istället för anställa, men nu vet företagen att de behöver arbetskraften och vill gärna anställa, säger Karin Levander.

Jobbagenter spanar på arbetsmarknaden

Företaget Searchia i Umeå riktar sig mot IT-branschen. Deras koncept går att jämföra med hur en agent jobbar för en professionell fotbollsspelare som vill göra ett klubbyte. Agenten spanar efter en ny arbetsplats och sköter jobbsökandet åt den anställde som vill leta sig vidare.

– En fotbollsspelare är ju duktig på att spela fotboll men när det är dags för ett klubbyte så finns det andra som är bättre på det, säger vice vd Andreas Lindqvist.

”Inte kvar för guldklockan”

På bemannings- och rekryteringsföretag märker många också av en ändrad kultur vad gäller jobbyte.

– Nu är man inte kvar för att få en guldklocka, utan man ser mer till sin egen utveckling och karriär, säger Rebecca Pettersson på Poolia i Umeå. Hon säger att efterfrågan på arbetskraft finns i alla branscher och att det är vanligt att personal till att börja med hyrs in av företag, för att sedan övergå till att vara anställd.

Problem som bemannings- och rekryteringsföretagen vittnar om:

– Det är svårt att känna samma entusiasm för ett jobb en inte har sökt/hittat själv. Företaget kan behöva ”säljas in” av rekryteringsföretaget.

– Det kan ta tid att hitta ett nytt jobb via ett företag.

– Hemlighetsmakeriet kan vara besvärligt, de flesta vill vara lojala med sin nuvarande arbetsgivare.

– Det kostar pengar för rekryterande företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden

Mer i ämnet