Elisabeth Jonsson, rektor vid Backenskolan, anser att klimatet blivit hårdare och att värdegrundsarbetet är viktigt. Foto: SVT

Rektorn: ”Hårdare klimat i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna ska enligt lag arbeta för att motverka kränkningar och diskriminering. På Backenskolan i Umeå försöker skolpersonalen att vara lyhörda och fånga upp även det som händer hemma och på sociala medier.

– Det är ett hårdare klimat i samhället och det är också något som märks av ju äldre barnen blir och värdegrundsarbetet är kanske än viktigare idag än det varit tidigare, säger Elisabeth Jonsson, rektor.

Tidigare i veckan berättade vi om Elmer, 6 år, som inte vågade ha sina favoritbyxor i skolan för att han blev retad. Värdegrundsarbetet har en viktig roll att spela i skolornas arbete för att stärka individer och motverka kränkningar. Detta är också någon man jobbar aktivt med på Backenskolan i Umeå.

– Vi jobbar väldigt aktivt med vår lika behandlingsplan, där vi väljer ut en diskrimineringsgrund varje månad som vi jobbar med, det kan handla om könsidentitet, religion eller jämställdhet, säger Elisabeth Jonsson, rektor på Backenskolan.

Viktigt att vara lyhörd

Samtidigt framhåller hon vikten av att som rektor och pedagoger vara lyhörda för vad som händer på skolgården och i klassrummet samt också fånga upp det som händer hemma och på sociala medier.

– För mig är det viktigt att det läggs lika mycket fokus på värdegrundsarbetet och kunskapskraven då jag tycker att de går hand i hand, säger Jonsson.

För att främja en god sammanhållning mellan barnen håller Backenskolans fritidspedagoger i organiserade lekar på rasterna för alla barn.

– När de mindre barnen ser att också de stora barnen är med och leker så blir det också okej att leka.

kränkning och diskriminering

I grundskolans läroplan står bland annat att ”Ingen ska utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.