Foto: David Kristiansen, SVT

Rektorn vill utmana klädnormerna

Uppdaterad
Publicerad

Han kom till jobbet klädd i klänning för att bryta normen och visa stöd för eleverna och deras rätt att klä sig hur de vill. Henrik Theorin, rektor vid Hagaskolan i Umeå, hoppas att han kan lära genom att visa.

– Det är viktigt att visa att man får se ut precis som man vill, säger han.

Det var i samband med skolans pride-vecka som rektorn beslutade sig för att testa bära klänning till jobbet. Det är inget han gör i vanliga fall men han hoppas ändå att han ska kunna visa elever och lärare att det är okej att bryta klädnormen.

– Jag tycker det är viktigt att visa att man får se ut precis som man vill. Det är ett av skolans viktiga uppdrag att kunna lära eleverna. Det finns inga värderingar i det, säger Henrik Theorin.

”Går att bryta normer”

Även om klänningen oftast är ett undantag har nagellacket hängt med i perioder under några år. Allt för att visa att normer är till för att brytas och att en ska våga klä sig som en vill.

– Jag vill visa eleverna på skolan att det faktiskt är okej för en kille att gå i klänning om han vill. Det är inget jag själv gör till vardags men jag vill visa att det faktiskt går att bryta normer, säger Theorin.

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Folk här på skolan tycker det är jättebra. Men det hade på sätt och vis varit ännu roligare om det hade gått obemärkt förbi. För då hade det visat att vi är där vi vill vara. Men så är det inte riktigt.

Översätta lärande till praktik

Direktiven från högre ort är tydliga och ett av skolans uppdrag är att aktivt arbeta med olika former av normer. Något som översatts till praktik på Hagaskolan.

– Vi pratar i klassrummen om värdegrund men då måste man kunna visa det någon gång också och då har jag valt att göra det på det här sättet vid något enstaka tillfälle, säger Henrik Theorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.