René och Marlen Burkhard startade 9 maj och räknar med att komma fram lagom till midsommar. Foto: Privat

René och Marlen cyklar från Schweiz till barnbarnen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

René och Marlen Burkhard, satte sig i onsdags på sin tandemcykel. Paret kommer att cykla från Altstätten i Schweiz, där de bor, hela vägen upp till Umeå.

Normalt brukar de flyga för att hälsa på den enda dottern Sara och sina tre barnbarn. Sara flyttade till Umeå för åtta år sedan då hon funnit kärleken här uppe.

Framme till midsommar

Med flyg och mellanlandning brukar resan ta fem timmar. Den här gången, med cykel, räknar de med en och en halv månad för att trampa de närmare 250 milen till Umeå. Paret hoppas komma fram lagom till midsommar för att få se en midsommarfest för första gången.

– Båda är lite frälsta i Sverige och tycker det ska bli jättespännande att faktiskt se lite av landet, stanna till här och där, inte bara flyga högt upp i luften förbi allt med flygplanet, säger dottern Sara Burkhard.

112 kilo

René och Marlen är nyblivna pensionärer efter att ha jobbat tillsammans 23 år i parets egna cykelbutik. Cykeln de använder är en tandem-elcykel – lite hjälp finns det alltså, men det behövs också: Cykeln med packning och allt väger 112 kilo.

Kanelbulle tack!

Dottern Sara tror att föräldrarna kommer få sig ett ordentligt äventyr och ser med spänning fram mot att höra hur föräldrarna klarar sig språkligt, då de nästan bara pratar schweizertyska.

– Pappa pratar lite bräcklig engelska och det enda båda kan säga på svenska är ”Jag vill ha en kanelbulle, tack!”, säger hon.

Efter några veckors paus med familjen i Umeå är tanken att René och Marlen ska trampa hela vägen hem igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.