Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör personal på Renforsen om nedläggningshotet Foto: SVT

Renforsens behandlingshem i Vindeln hotas av nedläggning

Publicerad

Renforsens behandlingshem i Vindeln hotas av nedläggning, detta då SIS, Statens institutionsstyrelse, ska dra ner på antalet platser inom LVM-vården. Hemmet är en stor arbetsgivare i Vindeln och det enda behandlingshemmet i sitt slag norr om Falun.

Renforsens behandlingshem i Vindeln är ett av elva LVM-hem i Sverige. De tar emot personer som har allvarliga missbruksproblem och har tidigare haft problem med rymningar bland klienterna. Detta är något som personalen på Renforsen har arbetat hårt med de senaste åren och i nuläget har hemmet i Vindeln färst rymningar av alla LVM-hem i hela Sverige.  

Maria Skoglund är verksamhetsdirektör för SIS missbruksvård och den som leder utredningen. Hon säger att personalen på Renforsen har gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren med att minimera antalet rymningar 

”De har arbetat  strukturerat, noggrant och följt upp det här och man har visat på en förbättringspotential som är väldigt roligt att se.” 

Maria Skoglund anser dock att det finns problem med lokalerna på Renforsen och att det varit svårt att hitta personal med rätt kompetens till verksamheten där.

Kan ej ta hänsyn till geografi 

Maria Skoglund kan förstå kritiken som riktas mot SIS angående utredningen då den är den enda verksamheten i Norrland. Men hon anser att vården måste gå i första hand och att man inte kan ta hänsyn till geografin.

”Vi bedriver även verksamhet från Lund i Söder till Hedemora i Dalarna och det är ju en ganska stor geografisk spridning. Sen är det klart att den geografiska spridningen till Vindeln är ännu större. ”

Maria Skoglund poängterar att det är möjligheten att bedriva framtida verksamhet på Renforsen som ska utredas och att det är med klienternas bästa i åtanke. Utredningen beräknas vara klar i juni. 

Se klippet för att höra personalens reaktioner på utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer