Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Rustningen vi gör av våra sjukhus är ett måste, säger Peter Olofsson (S) Foto: SVT

Renoveringen av NUS – 350 miljoner dyrare än budget

Uppdaterad
Publicerad
Den pågående renoveringen av Norrlands universitetssjukhus har överstigit budgeten med närmare 350 miljoner kronor. Mycket av fördyringen beror på oväntade problem med bland annat asbest och tidigare felkonstruktioner. – Det går inte att förutse allt när man ska göra de här stora reparationerna under pågående drift, säger Peter Olofsson (S), regionråd.

Projektet att renovera NUS samtidigt som sjukhuset är i drift har blivit betydligt dyrare och visat sig vara mer komplicerat än när budgeten klubbades för fem år sedan. De största problemen har varit vid de äldsta delarna av sjukhuset, även kallad byggnad 10.

Under måndagen beslöt regionstyrelsen att utöka budgeten för ombyggnationerna vid NUS med totalt 348,5 miljoner kronor.

Regionrådet Peter Olofsson menar att fördyringen måste ställas mot att hela ombyggnationen beräknas kosta runt två miljarder kronor.

– Vi har tagit höjd för det, nu redovisas varje enskilt projekt. Man ska vara medveten om att vi investerar närmare två miljarder, utifrån det så blir kanske siffran inte lika hög, säger Peter Olofsson (S), regionråd och fortsätter:

– Vi är i en situation där vi måste rusta våra sjukhus. Alternativet, att inte göra det hade varit mycket värre och en katastrof på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer