Foto: Arkiv

Resecentrum kan nu bli verklighet

Publicerad

Umeå kommun köper järnvägsstationen och marken omkring.

Umeå kommun har under en tid velat köpa Umeå centralstation och marken runt omkring av det statliga bolaget Jernhusen för att kunna bygga nytt på platsen. Det planeras bland annat ett parkeringshus och ett nytt resecentrum på platsen.

Parkeringshuset ska ligga i området närmast Östra Kyrkogatan på samma sida järnvägen som järnvägsstationen, och skapa p-platser för de som jobbar i centrum.  Resecentrumet ska serva både buss- och tågresenärer.

Idag blev det mer eller mindre klart att kommunen köper Centralstationen och tillhörande mark, totalt 73 000 kvadratmeter, för 32 miljoner kronor.

– Området är med sin centrala placering en mycket viktig pusselbit i den pågående stadsutvecklingen. Därför känns det bra att komma i mål med affären, säger Mikael Öhlund, som är stadsdirektör för Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

– Vi tycker att det är viktigt att en station och ett stationsområde utvecklas på bästa sätt för resenärer och orten. Umeå kommun tar vid och fortsätter utvecklingen så att det blir ännu bättre för resenärerna och för de olika transportslagen, säger Mattias Victorin, tf transaktionschef på Jernhusen.

Förutsättningen för att affären ska gå i lås är att köpet godkänns av kommunstyrelsen den 15 april och kommunfullmäktige den 28 april.

Kommunen beräknas i så fall få tillträde till marken under maj månad och kan först då påbörja byggplanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer