Hör kocken Nils om restaurangens jakt på hållbarhet Foto: SVT

Restaurangerna vill slänga mindre – återanvänder råvaror

Uppdaterad
Publicerad

Ett samarbete mellan Umeå Kommun och flera olika restauranger går ut på att skapa en mer hållbar restaurangnäring i staden. Bland annat har man börjat återanvända råvaror som annars hade slängts.

Nils Albertsson jobbar på en av restaurangerna och för honom är hållbarhet en viktig fråga.

– Vi har förändrat ganska mycket. Numer lagar vi tillexempel en helt vegetarisk dagens lunch och jag tror vi köper ungefär 12 ton mindre kött. Sedan jobbar vi med andra delar också, till exempel vilket rengöringsmedel vi använder, hur mycket diskmedel- och elektricitet vi använder.

Klimatkrisen

Återanvänder grönsaker

På restaurangen Nils jobbar på har de startat ett samarbete med sin matleverantör, som bland annat innebär att ätbara grönsaker – som annars skulle slängas – nu används i matlagningen. Det hela började förra året när musikhjälpen bad om hjälp med mat.

– Då tog vi kontakt med vår leverantör för att höra om det fanns något vi kunde koka soppa på. Det visade sig finnas rätt mycket och sakerna som kom tyckte vi var väldigt fina, så man förstod inte riktigt varför det skulle slängas.

”Förändring i hållbar riktning”

En av personerna som varit aktiv i projektet för hållbara restauranger är Märta Streijffert. Hon började engagera sig under studietiden, men nu har hon blivit anställd av kommunen för att fortsätta driva projektet.

– Alla restauranger som är med i nätverket har gjort framsteg och man märker att de är väldigt motiverade att jobba med hållbarhetsfrågor, säger Märta Streijffert och fortsätter:

– Syftet är att gemensamt kunna göra en förändring i hållbar riktning. Det är inte alltid enkelt att göra förändringen ensam så därför är nätverket till för att kunna känna gemenskap, ta stöd- och råd av varandra och inspireras till att ställa om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet