Avspärrningarna gör till exempel att endast behöriga får gå igenom ridskolan och att medlemsstallarna helt är fri från två och fyrfota besökare utifrån. Foto: Privat/SVT arkiv

Restriktioner på ridhuset Hippologum i Umeå – oro för hästvirus

Uppdaterad
Publicerad

Flera hästar i södra Sverige har dött av ett fruktat herpesvirus. Ingen häst har hitills blivit smittad i norra Sverige.

På ridhuset Hippologum i Umeå har man infört restriktioner för att minimera risken för smittspridning.

– Det finns skyltar på alla dörrar att man ej får ta in externa hästar in i medlemsstallet, säger Camilla Granberg, verksamhetschef.

I Västerbotten har hittills inga fall av herpesviruset, EHV-1 konstaterats. I helgen ordnar Umeå ryttarförening en större storhästtävling med ekipage från stora delar av landet. Inkomsten för tävlingen är viktig för föreningen. Att ställa in en tävling för att det finns smittor på andra ställen är inget man övervägt.

– Vi ställer endast in om vi har någon smitta själva här. Istället kör vi strikta restriktioner och litar till folks omdöme att alla vara försiktiga, säger Camilla Granberg.

Avspärrningarna gör till exempel att endast behöriga får gå igenom ridskolan och att medlemsstallarna helt är fria från två och fyrfota besökare utifrån.

Fakta herpesviruset, EHV-1

Ger bland annat feber och luftvägssymptom

Kan framkalla missfall hos dräktiga ston.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.