Foto: SVT.

RFSL: Borde göra mer för män som vill ha barn

Publicerad
Föreningen RFSL anser att staten borde göra mer för att förenkla för ensamstående män och homosexuella män som vill ha barn.

Nu blir det tillåtet för ensamstående kvinnor som vill ha barn att insemineras i Sverige. Föreningen RFSL tycker att den nya lagen är bra, men anser att staten borde göra mer för de ensamstående och homosexuella män som vill ha barn.

Anna Galin i Umeå sitter i RFSL:s förbundsstyrelse, och hon säger att det tidigare var vanligare att tjejpar och killpar skaffade barn tillsammans.

– Tjejparen kan insemineras sedan några år tillbaka genom landstingsfinansierad vård, och nu kan även ensamstående insemineras. Det kan komma att ytterligare påverka de killpar som vill skaffa barn tillsammans, att det finns färre som vill skaffa barn med fler personer. Jag skulle säga att killparen är de som har det svårast just nu när det kommer till att skaffa familj.

Vill ändra lagstiftningen

Galin menar att en lösning skulle vara att förändra lagstiftningen så att ett barn kan ha fler än två juridiska föräldrar.

– Det är det som är problemet idag, att alla föräldrar inte är juridiska föräldrar eller vårdnadshavare. I praktiken kan det finnas tre eller fler föräldrar, men de är inte det rent juridiskt, säger Anna Galin.

Vad säger du till de som tycker att det är fel och kan bli otydligt för barnet med fler än två föräldrar?

– Jag tänker att ju fler personer som älskar ett barn och vill ta hand om ett barn så är ju det en positiv sak. Att fler än två vill ta ansvar för ett barns väl och ve är i grunden något positivit som  vi ska stärka.

”Behöver stärka kvinnors rätt”

Tidigare i vår sa en utredning nej till surrogatmödraskap i Sverige.

– Det tycker vi är tråkigt inom RFSL. Vi ser det som att vi behöver stärka kvinnors rätt, de kvinnor som i Sverige idag vill vara surrogatmödrar. Att de får rätt att bland annat kunna avsäga sig sitt föräldraskap, som de idag har större svårigheter att göra, avslutar Anna Galin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer