Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ursäkta har någon sett min plånbok?” – Ronja Håkansson ger tre konkreta råd hur du kan agera om du ser sexuella trakasserier på festivaler. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Tre tips: Så ska du agera om du ser sexuella trakasserier på festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella övergrepp på festivaler har varit ett återkommande problem. Hur ska man som besökare agera för att öka tryggheten och motverka trakasserier. Inför Brännbollsyran i Umeå uppmanar Ronja Håkansson, på RFSU, besökarna att vara aktiva.

– Hur mycket ordningsvakter och poliser en festival än tillsätter så kan de inte vara överallt, men överallt har vi andra besökare, säger hon.

För att öka tryggheten och motverka sexuella övergrepp inne på festivalområdet har Brännbollsyran ett samarbete med RSFU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

RFSU har genom kampanjen Dare to care ett tält på området och erbjuder bland annat kondomer och gnuggtatueringar.

– Vårt mål är att prata med så många unga som möjligt under festivalen, vi delar ut tillfälliga tatueringar och då passar vi på att prata om samtycke och vad man kan göra om man ser två personer som hånglar och den ena inte verkar vara med på det till exempel, säger Ronja Håkansson, på RFSU.

I videon ovanför får du tre tips på hur du som festivalbesökare kan ingripa mot sexuella övergrepp och bidra till att öka tryggheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.