Riksdagsledamoten Alireza Akhondi är tillsammans med Martin Ådahl Centerpartiets talespersoner för arbetsmarknadsfrågor. Foto: Melker Dahlstrand / Sveriges riksdag

Riksdagspolitikern om kritiken från facket: ”Inte rätt metod”

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsfackets ordförande Johan Lindholm riktar kritik mot den högermajoritet i riksdagen som röstade ner ett regeringsförslag om att låta regionala skyddsombud komma in på arbetsplatser. Centerns riksdagsledamot Alireza Akhondi svarar på kritiken och säger att förslaget är ett slag i luften.

Regeringen lade i mars fram en proposition om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud.

Syftet var att förbättra arbetsmiljön genom att skyddsombuden skulle få tillträde till arbetsplatser som saknade fackliga medlemmar men som hade kollektivavtal.

Regeringsförslaget röstades dock ned i riksdagen av en partikoalition bestående av C, L, M, KD och SD.

Olyckligt med höga dödstal

Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot som debatterade mot förslaget, säger att propositionen var ett slag i luften.

– Vi ser flera sektorer där vi har väldigt höga dödstal fortfarande och det är väldigt olyckligt. Men förslaget, som det var utformat, tar inte sikte på det utan handlar om att förstärka de regionala skyddsombudens tillträde till arbetsplatser där man inte har medlemmar, säger Alireza Akhondi.

Han menar att arbetsmiljölagstiftningen och arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön är tydlig.

– Det vi saknar från Centerpartiet är en tydligare rollfördelning mellan myndighetsansvaret, det vill säga arbetsmiljöverkets skyldighet att göra fler inspektioner, men också det förebyggande arbetet som arbetsgivarna behöver vidta ytterligare. Det är ett gemensamt ansvar, sen ska det här ske i dialog med fackförbunden.

”Skyddsombudens effekt bör utvärderas”

Riksdagen beslutade istället att man skulle uppmana regeringen att utvärdera effekten av regionala skyddsombud.

– Det här är inte den rätta metoden att komma tillrätta med det stora problem (arbetsmiljö, red. anm), som det de facto är, säger Alireza Akhondi.

Han menar att det inte finns något stöd för att regionala skyddsombud faktiskt förbättrar arbetsmiljön på arbetsplatserna och vill först se att man utvärderar vilken effekt skyddsombuden har.

– Vi har väldigt många regionala skyddsombud och de gör mycket gott men det är en verksamhet som inte har utvärderats någon gång av en oberoende instans, säger Alireza Akhondi.

Om propositionen om tillträde för skyddsombud

  • Alla arbetsplatser med minst fem anställda ska bland personalen utse lokala skyddsombud som företräder de anställda i arbetsmiljöfrågor.
  • För arbetsplatser med minst 50 anställda ska det finnas en skyddskommitté.
  • Om en arbetsplats saknar skyddskommitté kan ett fackförbund, som har minst en medlem på arbetsplatsen, utse ett regionalt skyddsombud.
  • Enligt regeringens förslag ska fackförbund kunna utse regionala skyddsombud även när det saknas medlemmar på arbetsplatsen, så länge fackförbundet har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren.

Riksdagsbeslutet

  • Riksdagen sa nej till regeringens förslag om utökade möjligheter att utse regionala skyddsombud.
  • Man beslutade istället att effekten av de regionala skyddsombudens verksamhet bör utvärderas.
  • Riksdagen riktade därför en uppmaning till regeringen att tillsätta en utredning med den inriktningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.