Genrebild. Foto: JanErik Henriksson/TT

Trettiotal cyklister fick böter

Publicerad

Polisen i Umeå genomförde under fredagen en riktad trafikinsats mot cyklister. På de knappa två timmar man var ute bötfälldes flera cyklister.

Polisen och kommunen har tillsammans lyssnat på vad de som bor och verkar i Umeå upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra. Tillsammans har man tecknat ett Medborgarlöfte. Bland annat lovar Polisen och kommunen att under året arbeta för en trygg trafikmiljö för oskyddade trafikanter och polisen lovar att ha särskilda trafikinsatser riktade mot cyklister och gångtrafikanter.

Under fredagsmorgonen hölls därför en kontroll Öst på stan vid korsningen Kungsgatan/Fabriksgatan som en del av medborgarlöftet.

Många cyklade mot rött

Polisen kontrollerade hur gående och cyklister skötte sig i korsningen, om och hur trafiksignalerna respekteras. Ett trettiotal kunde ses cykla mot rött ljus under de knappa två timmarna som patrullen var på plats. Ett antal böter utfärdades.

– Det här görs ju för de oskyddade trafikanternas skull. Vi har allt för många olyckor där gångare och cyklister är inblandade. Många gånger med allvarliga skador som följd. Det vill vi undvika, säger Per Bäckström, kommunpolis som också menar att det aldrig är fel att kontinuerligt informera cyklister om vilken lagstiftning som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.