Foto: Privat/TT

Idas dotter höll på att kvävas – 112 hittade inte platsen

Uppdaterad
Publicerad

Vad som började med en smoothie till barnen slutade i en allvarlig allergisk reaktion. När familjen ringde 112 så hittade operatören inte platsen på sina kartor, något som fick Ida Oderstål att reagera.

– Hur kan personalen ha så dåliga kartor?, frågar sig Ida Oderstål.

Ida Oderstål från Siksjönäs i Vilhelmina skulle bjuda barnen på fruktsmoothie. Efter en klunk av drycken så började det klia i dotterns mun och hon fick svårt att andas. Dottern hade drabbats av en allvarlig allergisk reaktion, något som kan innebära döden. Snabbt bestämde sig Ida att ringa 112, men under samtalet sade operatören att hen inte kunde hitta platsen på sina kartor.

”Vi har till och med bättre kartor”

Tiden var knapp, via guidning på telefon så kunde Ida och ambulanssjuksköterskan från Vilhelmina mötas upp en bit ifrån Staburnäs. Det finns ingen gatuadress eller husnummer där familjen Oderstål bor, vilket är uppgifter som SOS alarm brukar efterfråga.

– Vi jobbar själv med skogsavverkning och har bättre system än de på 112. Vi har så man kan se varenda bäck och deras system gjorde det inte ens möjligt att hitta vårt hus. Han i luren sa att det bara såg ut som skog på hans skärm, säger Oderstål.

Historien slutar med att familjen får åka till vårdcentralen i Vilhelmina där personalen har jour, trots att operatören på 112 sa att det var stängt när Ida ringde om allergireaktionen.

– Det finns inga garantier att vi kan se alla vårdcentraler i våra system. I det här fallet ser jag att operatören ringde ett samtal till Vilhelmina vårdcentral, kanske var det så att han inte kom fram och tog det näst bästa alternativet, alltså Lycksele, säger kommunikationschef Thomas Johansson på SOS Alarm.

LÄS MER: SOS alarm: ”Vi hade kunnat rädda fler liv”

Svårt att hitta folk

Ida Oderståls dotter klarade sig till slut efter att ha fått vård på Vilhelminas sjukstuga, men hon tycker det är problematiskt att man vid samtal till 112 kan hamna hos någon som sitter i helt andra delar av landet utan varken fullgoda kartor eller lokalkännedom.

– Sverige ser väldigt olika ut och får man prata med någon som inte har lokal anknytning så kan det bli svårt att ge instruktioner om väldigt små byar och vägar, säger Ida Oderstål.

Magnus Holmberg på räddningstjänsten i Vilhelmina håller med om att det kan vara svårt att hitta positioneringen. Det handlar om att de inte får spåra mobiltelefoner på grund av integritetsskydd men även sommarbesökare som inte kan platsen så bra.

– Det är extra problematiskt under sommaren när folk har stugor här och inte kan förklara exakta positioner då de inte har full kännedom om områdena, säger Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.