Foto: TT

Risk för minskat EU-stöd till länet

Publicerad

Det är nu ungefär ett år kvar till valet till Eu-parlamentet och nyligen presenterades förslag till EU:s långtidsbudget. Eftersom budgeten utökas och Storbritannien lämnar unionen blir Sveriges nota större. I budgeten finns några saker som påverkar länet.

– Jordbruksstödet minskar med fem procent och det regionalpolitiska stödet minskar med sju procent, istället ökar anslagen till gränsbevakning och terror-bekämpning, säger Tiia Mustonen, som är pressansvarig på Europa-parlamentets kontor i Stockholm.

Eftersom ungefär hälften av besluten som fattas i kommuner och regioner berörs av EU:s lagstiftning, förordningar eller riktlinjer, så påverkar förstås EU:s budget också Västerbotten.

Kajsa Berggren som är enhetschef för landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i Västerbotten har hört att minskningar kan bli aktuella vad gäller jordbruks- och regionalpolitiskt stöd, men är inte alltför orolig.

– Det kan nog bli neddragningar, men jag hoppas att Sverige kan kompensera i någon mån och gå in med nationellt stöd, och jag tror också att det kan bli debatt om budgetförslaget,  fortfarande vet vi ganska lite, säger Berggren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.