Många peppade deltagare i årets Röbäckskneg Foto: SVT

Röbäckskneget jubilerar – inne på 50:e upplagan

Uppdaterad
Publicerad

När löpartävlingen Röbäckskneget arrangerades under söndagen var det jubileum, det är den femtionde upplagan av tävlingen och stämningen och uppslutningen var god, trots det grådassiga vädret.

– Det var betydligt fler än väntat, vi hade 268 deltagare inklusive mer än 100 småknattar som var med, säger Gunilla Stenmark, tävlingsledare.

Temat för dagen var 1970, startåret för tävlingen och man spelade musik, hade tidningsurklipp och tävlingsresultat från det första evenemanget.

Såvitt arrangörerna vet är det det äldsta terrängloppet i Västerbotten.

I inbjudan från 1970 kunde det läsas ”Lång, kort, smal eller tjock spelar ingen roll. Du kan ändå vara med och få en koll på hur det står till med konditionen efter semestern”. Och även 50 år senare vänder sig tävlingen till både motionärer och elitlöpare.

Årets bana försöker efterlikna originalet

Det allra första Röbäckskneget vanns av Peter Fredriksson, Skellefteåsonen som tillhörde landslaget i friidrott. Han sprang då de 15 kilometerna på 53 minuter. Årets långa bana har dragits så nära originalet som möjligt, men på vissa ställen har vägar dragits som förhindrar ursprungsdragningen.

Bland tidigare deltagare och vinnare återfinns många skidåkarprofiler. Förra året vann Moa Lundgren och för ungefär 20 år sedan möttes Per Elofsson och Mathias Fredriksson i Röbäcksterrängen.

Ur ett tidningsurklipp från 1970

Resultat

Terrängloppet har en 12,5 kilometers sträckning i tävlingsklassen och en motionssträcka på 7 kilometer.

I Damklassen vann Rebecca Öhrn på 54 minuter och 43 sekunder.

Herrklassen vanns av Karsten Meier på 43 minuter och 24 sekunder.

Se barnens start och uppvärmning tillsammans med maskoten ”Boonken” i klippet ovan!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.