Björnen som Robert Bengtsson träffade på längs väg 353. Foto: Robert Bengtsson

Robert fick närkontakt med björn i Lycksele

Publicerad

När Vännäsbon Robert Bengtsson var ute på en biltur längs väg 353 i Lycksele kommun när han plötsligt stötte på oväntat sällskap vid vägkanten.
– Det var en liten söt en det där, säger han till SVT Nyheter

Robert Bengtsson var ute och körde bil längs väg 353 mellan Lycksele och Örträsk, i höjd med Vänjaurträsk, när en krabat plötsligt uppenbarade sig i dikeskanten. Han stannade bilen och backade tillbaka.

– Då såg jag björnen sitta där bredvid vägen och käka lite gräs. Jag var väl ungefär två meter ifrån den, säger Robert Bengtsson till SVT.

Han uppskattar att björnen vägde omkring 50 kilo och beskriver storleken som en ”större hund.”

– Jag är ingen björnexpert men jag tror det är en fjolårsunge som blivit ensam och var lite vilse, säger han.

Är det här första gången du möter björn i naturen?

– Nej, det är det faktiskt inte. Jag har sett en björn under ungefär samma omständigheter tidigare men det är inte jättevanligt förstås.

Robert Bengtsson tillbringar en del tid längs vägarna i Västerbottens inland och kombinerat med ett natur- och fiskeintresse är det kanske inte heller sista gången han stöter på en björn.

– Nu satt jag ju i bilen men om man är ute och går i skogen och springer på en björn hoppas jag den är på lite längre avstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer